Sponsor in de spotlight: Heinhuis Recycling

15 juni 2024


Eindelijk weer een sponsor in de spotlight! Het interviewen heeft even op een laag pitje gestaan, maar de komende tijd mogen jullie je weer verheugen op nieuwe verhalen. Ik heb gelukkig versterking gevonden in de persoon van Toon van de Sandt. Vrijdag 31 mei jl. had Wilco Steenman de eer om met ons beiden aan tafel te zitten en dat leverde een leuk en interessant gesprek op.
 
Kun je in één zin omschrijven waar je bedrijf voor staat?
Duurzaam recyclen van ijzer en metalen.

Wat is jouw functie binnen het bedrijf en wat houdt dat in?
Wilco is de bedrijfsleider van het filiaal van Heinhuis in Eibergen. Hij houdt zich bezig met de dagelijkse aansturing van de ongeveer 35 medewerkers en is eindverantwoordelijk. Het doel is zoveel mogelijk recyclen en de metaalindustrie ontzorgen. 

Hoe ze dat doen? Ze beschikken over 13 vrachtwagens die af en aan rijden om de ca. 2000 containers (variërend van 3 tot 40 kuub) op te halen in Nederland, Duitsland en soms ook België. In 75% van de gevallen bevindt deze klant zich in de metaal- en auto-industrie. Vervolgens wordt het afval gesorteerd m.b.v. een elektrische kraan en klein gemaakt met een schrootknipschaar. Daarna wordt het verder gescheiden en gesorteerd en vervoerd naar andere verwerkers, zoals hoogovens en gieterijen of naar havens t.b.v. de export.

Heinhuis kan ook zorgen voor de algehele coördinatie van een sloopklus en daarmee de klant volledig ontzorgen. Ook particulieren kunnen in Eibergen terecht met hun metaal, restafval en puin. Dit wordt eveneens gescheiden en gesorteerd. Er zijn maar liefst 70 à 80 soorten metaal! Denk aan oud ijzer, staal, RVS, koper, aluminium, lood, zink, etc.

Hoeveel er ongeveer omgezet wordt? Er komt ongeveer 200 ton restmateriaal binnen per dag. Dit wordt direct verwerkt en afgevoerd. In 2023 is maar liefst 60.000 ton verwerkt. De hoogwaardige metalen gaan merendeel naar de hoogovens in Duitsland en het schroot gaat o.a. naar Turkije waar het wordt gerecycled tot betonmatten voor in de bouw.

Heb je dit altijd al willen worden? Zo niet, wat dan wel?
“Nee, het was niet mijn droom om oud ijzer boer te worden”, grapt hij. Hij is begonnen in de logistiek. Hij heeft 12,5 jaar bij Schuurman (schoenen) gewerkt en heeft vandaaruit nog een uitstap gemaakt naar een Amerikaans bedrijf in Enschede. Die cultuur paste niet bij hem. Hij voelt zich prettiger in een familiebedrijf. Toen hij 7 jaar geleden benaderd werd voor deze functie had hij in eerste instantie geen idee wat er precies omging in de recycling. Zijn voorganger Erik Wantia bouwt langzaam af en heeft een groot gedeelte van de verantwoordelijkheden overgedragen en hem de fijne kneepjes van het vak geleerd.  

Tegelijkertijd namen Thijs en Jeroen Heinhuis het bedrijf over van hun ouders en zo kwam een derde generatie aan het roer. Er was onderling een goede klik en er ontstonden veel nieuwe ideeën. “De lijntjes zijn kort en dat werkt heel prettig”, vertelt Wilco. Het bedrijf is nog steeds groeiende en is in Eibergen de afgelopen 7 jaar gegroeid van 20 naar 35 medewerkers. Met de filialen in Ruurlo en Stadtlohn (DE) erbij zijn er in totaal ongeveer 50 medewerkers in dienst.

Klik hier om het hele interview met Wilco te lezen: https://www.tvmallumsemolen.nl/heinhuis

Nieuwscategorieën

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 545 472 891

Sportpark de Bijenkamp

Rietmolenseweg 6
7151 MD Eibergen

KVK-nummer

40101468